Планинско четене и фолклорна програма на Витоша за Еньовден

15:30, 22 юни 19 / Общество 25 881 Topnovini

За четвърта поредна година Библиотеката на София се включва като партньор в честванията по случай Еньовден, организирани от Национален комитет „Петър Димков” и Дирекция „ПП Витоша”. Традиционно празникът ще започне в неделя, 23 юни, в 08:00 ч. от Княжево (градинката на посл. спирка на тр. № 5) с туристически поход по маркираната пътека „Aлея на билките” с мисли на Петър Димков.

Фолклорната програма ще стартира в 12:30 ч. на естрадата пред хижа „Момина скала“, където всички посетители на планината ще могат да вземат участие и във възстановката на стари народни обичаи – провиране под арка от 77 и половина билки, „медена питка”, ръсене с „мълчана вода” и др. Ще бъде даден и стартът на конкурса за детска рисунка „Нарисувай ми билка”.

Столична библиотека се включва в празника с:

Планинско четене с поетите Йордан Евтимов, Лъчезар Лозанов и Георги Гаврилов;

Интересни заглавия от издания на Петър Димков, съхранявани във фонда на Столична библиотека, както и такива, свързани с празника, билките и природосъобразния начин на живот;

Фотоизложбата „Очи между клоните”, в която авторът ѝ Алпер Османов показва чрез фотообектива горски мотиви с акцент животни от дълбините на горите;

Библиобус, в който желаещите могат да стана читатели на Библиотеката на София и да си вземат книги;

Планинска къщичка на „Момина скала” , заредена с нови книги;

Безплатни едногодишни читателски карти, осигуряващи пълен достъп до ресурсите на Столична библиотека.

Събитието е част от инициативата на Столична библиотека „Библиотека в планината” и кампанията „Зелени пътеки към библиотеката“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!