Волен Сидеров: Внасяме проект за анекс към договора със Северна Македония

11:00, 19 юни 19 / Политика 25 1026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Внасяме проект за анекс към договора със Северна Македония, за да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира. Това каза лидерът на Атака Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание. Сидеров обясни, че проектът предвижда Народното събрание да възложи на правителството да изготви анекс и да го предложи към договора със Северна Македония.

„Необходимостта от този анекс е ясна за всички. Само последният пример със спора около Гоце Делчев, преди това за Илинденско-Преображенското въстание, имаше други поводи, които внасят напрежение между двете страни“, допълни още той.

„Какво казваме с този анекс. Той е изготвен от сътрудници и юристи на партия "Атака“. Най-важното е, че историческите събития и личности се обявяват за общи само с решение на комисията. След което се внася една забрана тези личности и събития да бъдат употребявани от която и да е от двете страни без общо съгласие. Изброено е кои личности и събития, свързани с Първата българска държава до Крумовата династия и след това всичко свързано с националноосвободителната борба, борбата за обединение на българския народ. По този начин ние предотвратяваме бъдещи недоразумение или поводи за напрежение от употреба на исторически личности, събития, като започнем от цар Самуил до Гоце Делчев“, заяви Волен  Сидеров. Според него така се показва, че нещата трябва да се вършат на дело, а не с приказки и изявления.

“С анекса към договора със Северна Македония ще предотвратим кражбата на история, те не могат да откажат, защото очакват одобрението ни за ЕС“, предава „Фокус“.

Лидерът на Атака каза още, че всички парламентарни групи трябва да изразят мнението си, защото става дума за българското национално достойнство. „Очакваме подкрепата на коалиционни партньори от малката, средната и най-голямата коалиция“.

Джамбазки: Няма никакво съмнение за произхода на Гоце Делчев

 По думите му много дразни спекулацията с български исторически личности от страна на македонски историци и политици. „Единственият начин това да се предотврати е да им предложим този анекс и сега имаме условията те да не могат да откажат”, категоричен е Сидеров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама