ЕС ще се върне към въпроса за преговорите с Македония до октомври тази година

19:30, 18 юни 19 / Свят 25 575 Шрифт:
Topnovini

Държавите-членки на ЕС ще се върнат през октомври 2019 г. на отварянето на преговорите със Северна Македония и Албания, заявиха външните министри на днес следобед в Люксембург.

Тази версия отбелязва незначителни промени, като отдаване почит на Преспанския договор, за което настояваха поддръжниците на Северна Македония в Съвета и е елемент, който внася малка разлика в сравнение със заключението за Албания.

Държавите-членки обаче не успяха да се споразумеят за дата за започване на преговорите и отново обещават да разгледат този въпрос не по-късно от октомври тази година.

„Потвърждавайки заключенията от 26 юни 2018 г., Съветът силно приветства безпрецедентния исторически Договор от Преспа и взема предвид препоръката на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония въз основа на положителната оценка и постигнатия напредък в изпълнението на условията, определени от Съвета. Като се има предвид ограниченото време и важността на въпроса, Съветът ще се върне към него, за да постигне ясно и крайно решение възможно най-скоро, не по-късно от октомври 2019 г.“, се казва в последната версия на заключението за Северна Македония.

С изключение на Договора от Преспа, заключението за Албания е точно същото.

Най-силно се застъпиха за започване на преговори с двете страни без забавяне източноевропейските страни, но съпротивата от Франция, Германия и други западни страни остава твърде голяма.

Предложенията на страните, които бяха с наклон към Северна Македония, не бяха запазени - нито споменаването на преговорна рамка, нито първата междуправителствена конференция, което би било ясен сигнал за европейския ангажимент за разширяване и поне еднакво силно послание за миналогодишните заключения, в които се споменава междуправителствената конференция и подготвителен скрининг.

Дипломатическите източници на МИА твърдят, че това заключение е най-добрият възможен компромис предвид дълбоките разногласия между страните около разширяването на Съюза, но че тази формулировка "не носи автоматизъм" за есенното решение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама