Даниел Вълчев за избора на главен прокурор: У нас никой не поема отговорност

18:35, 18 юни 19 / Политика 25 1150 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''У нас никой не поема отговорност при избора за основните позиции и органи в държавата'', каза в ефира на bTV бившият министър на образованието проф. Даниел Вълчев.

Според него коментарите на президента Румен Радев относно предстоящия избор на главен прокурор са „по-скоро партийни, отколкото по същество”.

Румен Радев: Новият главен прокурор трябва да има високо обществено доверие

„Ако ние искаме да има отговорно отношение към избор на подобни позиции, най-важното нещо е да има персонална отговорност за този, който го предлага или избира. У нас тази отговорност е традиционно замъглена”, каза проф. Вълчев.

„С известна изненада разбрах, че министърът на правосъдието не иска да прави предложение. Моето мнение беше, че е правилно министърът на правосъдието да упражни това си правомощие, защото иначе какво ще се случи – пет човека, членове на ВСС, които ние не познаваме, ще предложат на други, които пак не познаваме. И ако този избор е удачен, няма да знаем на кого да кажем „Браво”, а ако е неудачен, няма да знаем на кого да държим отговорнос”, добави ексминистърът.

Вълчев коментира и слабите резултати на последните матури по български език и литература.

„Това не е поколението на хартиения лист, който чете. Това е поколението на екрана и то предпочита да мисли не в думи, а в образи. Това не може да бъде избегнато, това е световна тенденция. За съжаление в образователната система и в здравеопазването продължава да действа един двоен стандарт. Имаме две образователни системи. В едната са деца, чиито семейства се грижат за тях и влагат средства. Проблемът е, че системата няма компенсаторни механизми, които да обхванат децата, които не са от такива семейства”, смята проф. Вълчев. Все пак той е оптимист, че в последните 15 г. образованието в България върви в правилна посока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама