Консултативният съвет към Агенцията по вписванията прие правилник за дейността си

18:30, 18 юни 19 25 1090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първото заседание на новосъздадения Консултативен съвет към Агенцията по вписванията премина под знака на висока диалогичност между всички присъстващи.

Решението за създаването му беше взето в началото на месец април, като бяха изпратени покани към общо 23 институции. Всички те приеха поканата, а по-голямата част от тях имаха свой представител на днешната среща, съобщиха от агенцията.

Агенция по вписванията започва мащабна оптимизация на системите си

Заседанието беше открито от заместник-министъра на правосъдието г-жа Десислава Ахладова.

"Приветствам тази инициатива, която е изцяло на Агенцията по вписванията. Считам, че това е ефективният начин на работа - с поставяне и предварително обсъждане на всички проблеми, които са важни за вас."

Консултативният съвет е отворена структура, която ще приема и обсъжда предложения за решаване на всички важни проблеми на гражданите, бизнеса и институциите, свързани с функционирането на регистрите към Агенцията.

"В Консултативният съвет могат да се дават предложения за нови практики на Агенцията по вписванията, но и да се допълват вече съществуващите.", заяви с благодарност към всички присъстващи Габриела Козарева, изпълнителен директор на институцията.

Тя подчерта, че е важно при обсъждане на конкретни предложения и промени винаги да се цели максимална ефективност за потребителите и работата на институцията, но и да се взема предвид, че Агенцията разполага с определен капацитет.

На първото заседание беше приет Правилник за дейността на съвета като всичи членове в лицето на: Министерство на правосъдието, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на икономиката, Министерство на вътрешните работи, Българската асоциация на съдиите по вписванията, Камарата на професионалните оценители, Националната агенция по приходите, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Агенцията по геодезия, картография и кадастър, Националният статистически институт, Институтът на дипломираните експерт-счетоводители, Изпълнителната агенция за насърчаване на малък и среден бизнес, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Държавната агенция „Електронно управление“ , Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Държавната агенция „Национална сигурност“ и други заявиха твърдо желанието си срещите да са по-чести от предвидения 3-месечен срок.

От Агенцията посочиха, че още преди първото заседание са получили предложения за теми за обсъждане, което показва високият интерес към ефективен диалог.

Единодушно се прие, че на предстоящото второ заседание ще се обсъждат теми, условно разделени в три направления. Търговския регистър и по-конкретно: как да се уеднаквявят практиките на длъжностните лица по регистрация; предложения за промени в Закона за счетоводството, за да се улеснят юридическите лица при внасяне на годишните финансови отчети; промяна в тарифите. Друга основна тема в дневния ред ще бъдат предложения за промени, свързани с функционирането на Имотния регистър, които са от изключителна важност за Агенцията. По-конкретно ще се обсъдят цялостния процес по създаване на имотен регистър, връзката с кадастралната карта чрез кадастралния идентификатор, процеса на дигитализация, и адекватното архивиране. Ръководството на Агенцията дава сериозен приоритет на решаване на проблема с липсата на имотни партиди, което спира модернизирането на ИР. Третата основна тема ще включва в себе си конкретни предложения за промени в технологичното, финансово и времево организиране на работата на Агенцията.

Следващата среща ще се проведе през месец септември, заради предстоящия летен период.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама