Кремъл: Възможно САЩ да са заложили кибервируси в руската електрическа мрежа

15:30, 18 юни 19 / Свят 25 913 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Русия обяви, че е „възможно“ електрическата ѝ мрежа да е подложена на кибератака от САЩ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че съобщенията, че американски кибервойници са заложили вируси в електрическата мрежа са „хипотетично възможни“. 

Коментарите му бяха направени в отговор на статия в „Ню Йорк таймс“, която твърди, че военни хакери на САЩ са взели на мушка руски ТЕЦ-ове. Информацията предизвика скептицизъм от страна на експерти и бе отхвърлена от президента на САЩ Доналд Тръмп, предава БГНЕС.

В статията си вестникът пише, че американски „код“ е заложен в много елементи от руската електрическа мрежа и че това е ескалация на друга дейност за борба с руската дезинформация и хакерски кампании.

Песков заяви, че президентът Тръмп е опровергал тези твърдения и ги е нарекъл „фалшиви новини“.

Говорителят на Кремъл допълни: „Ако някой смята, че правителствени агенции правят това без да информират държавния глава, тогава, разбира се, това може да сочи, че кибервойна срещу Русия може да е хипотетична възможност.

Той допълни, че жизненоважни сфери от руската икономика са били подложени на непрекъснати атаки, но страната е успяла да им се противопостави и щети не са били нанесени.

Според „Ню Йорк таймс“ САЩ проучват руските енергийни системи от 2012 г., но сега са по-заинтересовани от откриването на слабости и внедряване на вируси.

Песков заяви, че Москва е била жертва на американски кибератаки от години. „Ние – говоря за няколко от нашите финансови и медийни организации, държавни институции и ключова инфраструктура – смед под атака от няколко години“, каза той.

Кибератаките идвали от няколко западни страни, включително САЩ, допълни говорителят на Кремъл.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама