"Билд" публикува подслушани разговори, изобличаващи албанския премиер

14:15, 18 юни 19 / Свят 25 906 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германският вестник "Билд" публикува нови записи на подслушани разговори, на които се чува как служители от управляващата Социалистическа партия в Албания се договарят за заплахи, купуване и манипулация на гласове в граничния град Пешкопея, съобщи Танюг, цитирана от БТА. 

В подслушаните разговори, както се твърди, се чуват гласовете на сегашния албански премиер Еди Рама, бившия министър на икономиката Дамян Гикнури, директора в албанското министерство на вътрешните работи Арбен Кеси. Подслушаните разговори произтичат от досие 184, което три години стои в чекмеджетата на албанската прокуратура, пише журналистът Петер Тиде.

В един от 16 публикувани записи премиерът Еди Рама в телефонен разговор с Кеси в деня на изборите пита дали са реализирани поставените цели, на което събеседникът му отговаря утвърдително. В други подслушани разговори функционери на Социалистическата партия уговарят купуване и манипулация с гласове.

Веднага след публикуването на записите прокуратурата за тежки престъпления в Тирана започна разследване против лицата, които са извадили тези материали от досието. Прокуратурата за тежки престъпления внимателно следи нововъзникналата безпрецедентна ситуация, която сериозно влияе на имиджа на албанската прокуратура, а е възникнала с нарушаване на закона, се посочва в съобщение на прокуратурата.

Албанският премиер Еди Рама по този повод заяви, че ще съди германския журналист Петер Тиде. Рама написа в Туитър, че е решил да задвижи този въпрос в съд в Германия, тъй като там правосъдието не си играе с тайните на едно разследване, достойнството на гражданите и държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама