ООН: Населението на света ще достигне 9,7 милиарда души през 2050 г.

10:10, 18 юни 19 / Свят 25 1511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Населението на планетата ще се увеличи с 2 милиарда души през следващите 30 години и ще достигне 9,7 милиарда през 2050 г. Това прогнозира доклад на ООН, посветен на глобалните демографски промени, съобщиха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

До 2100 г. населението на Земята може да достигне пик от 11 милиарда души, посочва ООН.

Според прогнозите, 50% от общия прираст на населението през следващите три десетилетия ще дойде от девет страни - Индия, Нигерия, Пакистан, Демократична република Конго, Етиопия, Танзания, Индонезия, Египет и САЩ.

През 2027 г., очакват експертите на ООН, Индия ще изпревари Китай и ще заеме първото място в света по брой на населението.

Числеността на жителите на тропическа Африка до 2050 г. ще се удвои.

"Населението се увеличава с най-бързи темпове в най-бедните страни на света, което води до допълнителни затруднения в борбата с бедността, неравенствата и глада. Това подкопава и усилията за укрепване на образователните и здравни системи", отбелязва Лю Чжънмин, заместник генерален директор на ООН по икономическите и социални въпроси.

В доклада се посочва, че населението на планетата застарява, като това важи най-вече за страните в Европа и Северна Америка. През 2018 г. броят на хората на възраст 65 и повече години за първи път превиши броя на децата до петгодишна възраст. Основни причини за застаряването на населението са увеличената продължителност на живота и намаляването на раждаемостта.

По данни на авторите на доклада в момента на една жена в света се падат средно 2,5 новородени, а до 2050 г. показателят ще спадне до 2,2 новородени. Застаряването на населението води до намаляване на дела на хората в трудоспособна възраст, което е причина за сериозни проблеми, свързани със социалното осигуряване на възрастните хора и изплащането на пенсии, според доклада.

Увеличава се и броят страни, където се наблюдава намаляване на населението, свързано най-вече с понижаването на раждаемостта. До 2050 г. в 55 държави броят на населението ще намалее с минимум 1%.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама