Данаил Кирилов: Не знам Емил Радев да е обсъждан за главен прокурор

08:50, 18 юни 19 / Политика 25 1069 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Припознахме волята на избирателя в проведеня референдум и внесохме и гласувахме намаляване на субсидията на 1 лв. още през 2016 година. Дебатът е поставен на предрешена основа - целта е все ние да излезем виновни. Когато искахме намаляване, никой не ни подкрепи, сега пак сме виновни, че го вкарваме.

Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов за приетия на първо четене законопраект на ГЕРБ. Днес БСП стартира консултации между парламентаните партии колко да е субсидията, управляващите обаче отказаха участие в тях.

''Дебатът е продължава ли държавата да се ангажира с финансирането на партиите и демокрацията, или всеки се оправя сам. Идеален модел няма, въпросът е нашите избиратели да изразят предпочитания към един от тях'', заяви още министър Кирилов пред bTV.

''Аз лично като депутат два пъти съм преписвал наше предложение по закона - колебаехме се 0 или 1'', призна той. ГЕРБ също са обмисляли лансираното сега от ДПС предложение. То е за 0 субсидия и американски модел на финансиране.

''Не виждам вина на финансовия министър, че партиите са получавали 13,20 вместо 11 лв. на спечелен глас на изборите'', каза Кирилов. 

В хипотезата, в която процедурата за избор на нов главен прокурор си следва законът, министърът няма място в нея. Така Кирилов коментира отказа да се възползва от правотото си и отй да прави номинация за наследника на Сотир Цацаров.

От медии чух името на колегата Емил Радев, отговори министърът на въпрос обсъжда ли се наистина в ГЕРБ такава номинация. Според Кирилов не може да има политически имена за главен прокурор.

Всяка една от другите институции трябва да прояви въздържаност, за да не остане впечатление, че някой иска да я провали, призова правосъдният министър всички останали власти, коментирайки по този начин и инициираните от президента консултации.

''При президента се съгласихме, че каквото и да се прави в съдебната система, трява да е с цел укрепване на доверието и се надявам това да е така. Имаме много примери на умишлено подриване на доверието в системата с конюнктурна цел, защита на някои икономически интереси, прекратяване на процедури по отнемане на имущество'', предположи още министърът откъде може да идва желането на определени среди да дискредитират системата.

''Каузата за отпадане на мониторинга беше приета досега от всички наши евродепутати, беше кауза и на вицепрезидентаката Йотова, докато беше в Брюксел. Залагам себе си за тази кауза'', коментира министърът изавлението си, че ще подаде оставка, ако механизмът за наблюдение не отпадне в мандата на тази ЕК, т.е. до есента. На политическо ниво - с председателя на комисията, ние имаме подкрепа , каза още Кирилов.

По-самотно е на министерския пост, призна на 3-ия месец, откакто го зае, бившият председател на правната комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама