Караянчева: Подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Грузия

11:50, 17 юни 19 / Политика 25 958 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Изразяваме пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Република Грузия и поздравяваме грузинския народ за избора му да включи в конституцията си своето желание за европейска интеграция и членство в НАТО“, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева, цитирана от БГНЕС.

В българския парламент Караянчева проведе среща с грузинския си колега Иракли Кобахидзе, който е на официално посещение в България начело на парламентарна делегация по нейна покана. В изявлението пред медиите след срещата Караянчева припомни, че точно преди година двете страни подписаха споразумение за сътрудничество, в което беше изразено желанието за срещи между председателите на двата парламента, представителите на отделните комисии и групите са приятелство, на които да бъде обсъждано институционално сътрудничество в помощ на европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия.

„Грузия е ключов външнополитически партньор на България, както в Черноморския регион, така и в Южен Кавказ, разбира се и в Източното партньорство. България приветства задълбоченото сътрудничество в инфраструктурната свързаност между Европа и Азия. Тя ще доведе до укрепване на стабилността и икономическото състояние на двете страни. Грузия е стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаване на сигурността на енергийните доставки и по отношение на диверсификацията. Развитието на южния газов коридор, разширяването му в Южен Кавказ и на територията на Грузия са много важни за доставката на каспийски енергийни ресурси за Западна Европа“, подчерта Цвета Караянчева.

Тя допълни, че на срещата ѝ с Кобахидзе е обсъждано и икономическото сътрудничество между двете страни, както и сътрудничеството в областта на образованието и културата.

От своя страна председателят на грузинския парламент благодари за доброто посрещане на водената от него делегация и потвърди, че целта на визитата е именно задълбочаване и развитие на сътрудничеството между двете държави.

„Искам специално да благодаря на нашите български приятели за подкрепата по отношение на суверенитета на Грузия и нейната териториална цялост. Също така сме много благодарни за подкрепата, която получаваме от България във връзка с нашия стремеж за присъединяване и НАТО“, отбеляза още Иракли Кобахидзе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама