Нинова: Оставката ми може да доведе до спад в подкрепата за БСП

08:26, 17 юни 19 / Политика 25 724 Шрифт:
Topnovini

"Когато подавах оставката смятах, че така е морално и достойно председателят да поеме отговорност за резултатите от изборите. Дадох избор споровете да се решат по най-достойния начин". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

"Събитията след оставката ме накараха да я оттегля. Грешката ми е, че не подходих правилно", обясни Нинова.

Весела Лечева: Конгресът на БСП беше вот на доверие към Нинова

"Първата причина, поради която я оттеглих е, че започна търговията за БСП, лобита групи, бизнесмени да правят планове да си излъчват кандидат, който да е удобен. Това ме притесни. Втората причина е реакцията на членовете на партията. Партията беше една седмица в ступор след оставката ми. Имаше едно мълчание", отбеляза Нинова.

"Когато тръгнаха интересите по структурите на БСП, да ги делят, да ги уговарят срещу мен, ступорът прерасна в гняв. Започнаха членове да имат желание да напускат партията и връщат партийни книжки и това ме стресира. Дадох си сметка, че моята оставка може да доведе до сериозен спад в подкрепата за БСП, поне временно и предстоят избори и ние можем да сме разбити на тези избори, това ме накара да реагирам", подчерта Нинова.

Корнелия Нинова оттегли оставката си

"Щеше да има опит да бъде овладяна партията отвътре. Това е единият избор, другият е да си преглътна егото, да го направя за себе си. Знам какво сега ще ми се излее на главата, ще приема тази отговорност, избрах втория вариант. Започваме работа", коментира още лидерът на БСП.

Няма и не бива партийната субсидия да стане 1 лв. – това означава край на многопартийната система и диктатура на една партия, каза още Корнелия Нинова. Според нея субсидията трябва да се намали, но не на 1 лв. и именно затова БСП предлага разумен разговор с политическите сили.

Във връзка с връщането на БСП в пленарна зала, Нинова обясни, че социалистите са се върнали в променена партийна и парламентарна ситуация.

„При нас започнаха сложни процеси. В ГЕРБ тепърва им предстои всичко това, през което ние минахме. Няма да е лека вътрешната им промяна. ДПС взеха много остър социален завой. Вероятно видели в кампанията своите избиратели колко бедно живеят. Влязоха на наш терен – по-ниско ДДС на лекарства, хляб. Патриотите знаем за техните вътрешни борби. Ситуацията в парламента след изборите е много различна“, каза Нинова.

Във връзка с законодателните инициативи на ДПС, свързани с намаляване на ДДС, Нинова коментира: „Да, по този въпрос очевидно след това, което те направиха ще сме на едно мнение. Доколкото чух и г-н Борисов каза, че ДДС на книгите трябва да се намали. Няма да се надпреварваме кой пръв го е казал, важно е да постигнем този ефект и резултат в някакво съгласие, защото това ще доведе до помощ на най-бедните, най-онеправданите“, каза Нинова.

Според нея от ДПС са направили обективна преценка, че техните избиратели са от тези може би близо 2 млн., които живеят на прага на бедността.

На въпрос дали БСП ще подкрепи Мая Манолова за кандидат - кмет на столицата, Нинова отговори: „Докато не чуя желанието на Мая, няма как да кажа какво мисля. Нека първо тя каже иска ли това. Структурите. Кажа ли нещо, отново ще се върнем на темата лидерска партия и едноличен стил на управление“, допълни още
Корнелия Нинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама