Гърция готова да поиска санкции на Европейския съюз срещу Турция

07:20, 17 юни 19 / Свят 25 1112 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция е готова да поиска от Европейският съюз да наложи санкции на Турция. Причината са данни, че Турция прави сондажи за търсене на природен газ западно от Кипър. Това беше решено след спешна среща на Съвета за национална сигурност на Гърция, предаде БГНЕС.

Според Атина, районът, в който се извършват сондажите е Изключителната икономическа зона на Кипър и с тях се извършва нарушение на международното право.

Гърция отрече да е разположила войски по островите край Турция

След разговор с президента на Кипър, Никос Анастасиадис по време на срещата, гръцкият премиер Алексис Ципрас съобщи, че са били обсъдени съвместните стъпки, които трябва да бъдат предприети в рамките на ЕС, включващи и двете страни. Ние се съгласихме, заяви премиерът, че ще се подготвим за срещата на върха на ЕС следващата седмица, за да вземем правилни решения, включително приемането на санкции, ако се потвърди, че се осъществява сондаж в изключителната икономическа зона на Кипър.

Ципрас заяви, че всички гърци трябва да се чувстват напълно в безопасност, а съобщението до Анкара е че "всеки, който наруши суверенните права на Гърция и Кипър, както и международното право, ще се изправи пред последствията".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама