Без предсрочни избори в Северна Македония, ще има промени в кабинета

21:23, 16 юни 19 / Свят 25 1208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че ще извърши промени в правителството и в страната няма да се провеждат предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно след заседанието на Централния съвет на управляващата партия в Македония СДСМ в Охрид. Лидерът на СДСМ и премиер Зоран Заев обясни в изявление пред медиите, че политиката на възприемане пред обществеността е с цел затвърждаване на очевидното евроинтеграционно бъдеще на страната, предаде БГНЕС.

Големият въпрос на срещата беше дали партията ще поеме към избори, след като стана ясно, че страната няма да получи покана за начало на преговори с ЕС това лято. Премиерът беше заявил, че при негативно развитие около членството на Македония в ЕС той ще подаде оставка и ще насрочи извънредни парламентарни избори.

Другият голям въпрос беше докъде ще достигне "метлата", обещана след президентските избори и дали ще има смяна на министри, включително и от коалиционните партньори - Демократичния съюз за интеграция (ДСИ).

Заев вече освободи общинските лидери на СДСМ и целия изпълнителен съвет на СДСМ.

 

 

Без дата за преговорите на Северна Македония за влизане в ЕС след срещата Меркел-Заев

„В допълнение към факта, че процесите на ратификация на членството ни в НАТО се движат отлично, втората цел е, след 15 години опити, да получим дата за започване на преговори за членство в ЕС. Получихме уверения от държавите-членки, че Европейският съвет ще направи заключение на 20-21 юни, а в същото време Бундестагът ще ратифицира доклада през септември и датата ще ни бъде дадена през октомври“, заяви лидерът на СДСМ.

Той подчерта, че удължаването на времето за доклада и на самата дата на преговорите се дължат на провеждането на избори за Европейски парламент. Ако това е причината за удължаването на решението за датата на преговорите, е важно решението да бъде взето окончателно, дори и това да стане през октомври.

Два или три месеца не са толкова важни. Всичко това не ни поставя в състояние да съкратим времето на всякакви политически промени и да вземем решение, което е най-подходящо за държавата и за гражданите, а именно да сложим край на идеята за предсрочни избори и правителството да продължи с целия си капацитет, като се посвети на реформите, но и на икономическите перспективи като приоритет за тази година, каза Заев. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама