Десислава Атанасова за субсидиите: Радев все още не е отговорил кой финансира кампанията му

16:57, 16 юни 19 / Политика 25 1528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Още през 2016 година от ГЕРБ са предлагали партийната субсидия да бъде 1 лев след проведения в страната референдум, това припомни депутатът от управляващата партия Десислава Атанасова пред БНР.

„В сегашно време отново смятаме, че това е правилно решение. Неслучайно е и решението на Министерския съвет, зад което стои и парламентарната група на ГЕРБ. Това беше и поводът в петъчния ден, когато получихме писмо от председателя на БСП в оставка - госпожа Нинова - за разговори по отношение на размера на партийната субсидия през следващата седмица, да отговорим категорично, че ние имаме решение на МС, което подкрепяме, и решение на нашата парламентарна група, че ГЕРБ ще гласува предложението, внесено и обсъдено на първо гласуване и в Комисията по бюджет и финанси и в пленарната зала. Разбира се, в момента тече срокът за предложения между първо и второ четене от различните политически партии. В нашата позиция няма промяна“, обясни Атанасова.

БСП кани на разговор за партийните субсидии ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС

Дебатът за модела на финансиране на партиите е дълъг и е воден отдавна, коментира тя предложението на ДПС. „Около 2000 г., ако не се лъжа, е воден такъв дебат. Тогава са променени субсидиите - именно по време на правителство с участието на Движението за права и свободи и НДСВ. Тогава субсидията променя своя размер. … Може би този дебат е необходим - дали трябва тотална промяна на модела и абсолютна забрана за финансиране от държавата, тоест от данъците на всички български граждани, и възможността да бъдат дарявани/набирани средства, ако съдим по модела, който функционира в САЩ, за определени политики, за определени каузи, за определени кандидати. Може би този дебат също трябва да започне".

"Какви са разходите на партиите и кое се счита за партийна дейност", попита Атанасова и даде за пример наличието на партийни телевизии.

Има решение на МС за размера на партийната субсидия и ГЕРБ стои зад него

Тя коментира и изказването на президента Румен Радев, че управляващите партии се финансират от властта, а опозицията – от субсидиите: „БСП търпи 12-а поредна загуба при всякакви условия - при субсидия от 11 лв., при субсидия от 12 лв., при това, че е била управляваща партия през 2009 г. Ако помните, ГЕРБ се появи без никаква сериозна финансова подкрепа. Да се търси причина между намаляването на партийната субсидия и служебна победа за ГЕРБ – категорично не мога да се съглася. Надявам се президентът да е имал предвид всички партии във властта, без непременно това да означава към настоящия момент ГЕРБ, защото и президентът, и инициативният му комитет все още не са отговорили на някои въпроси по отношение на финансирането на неговата кампания през 2016 г. Имаше журналистически разследвания за това, че социално слаби граждани са правили дарения, за които те не знаят. По-късно имаше одит на Сметната палата и тя беше открила несъответствия. Изглежда има нужда и президентът да се включи в дебата за финансирането на кампании, но е редно да даде отговор и на тези въпроси“, коментира още депутатът от ГЕРБ.

"ГЕРБ ще върне надвзетите пари от субсидиите от май 2016 г. досега, веднага след като законът влезе в сила", каза Атанасова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама