Празнуваме Деня на бащата

09:00, 16 юни 19 / Общество 25 183 Topnovini
1

България се включва в честването на Международния ден на бащата. Целта на празника е да постави фокус върху ползите от активното участие на бащите (и важните за детето мъже) в живота на децата за създаване на семейна среда без насилие и за пълноценно развитие на детето.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня.  

Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Татковците имат привилегията да празнуват ролята на родител няколко пъти в годината. В някои страни Денят на бащата се отбелязва и 26 декември, когато е празникът на Свети Йосиф, но в повечето страни (над 50 в цял свят) той се празнува през третата неделя от месец юни.

На църковния празник – Събор на Пресвета Богородица – денят след Рождество Христово 26 декември, се чества паметта на Свети Йосиф, на св. цар Давид и на свети Яков. Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. По решение на Второто национално общо събрание на съюза „Ние жените за достойнство и равенство“ (28 март 1997) църковният празник на Свети Йосиф Обручник, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е отбелязан през 1997 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани