Мнозинството гърци искат равенство между половете и жени в политиката

13:18, 14 юни 19 / Свят 25 728 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мнозинството от гърците (72%) смятат, че недостигът на жени в политическата сфера на страната е вреден за демокрацията, но 89% от жените никога не са смятали да се кандидатират, сочи проучване на Изследователския център за равенство между половете (KETHI).

Проведено сред извадка от повече от 1200 респонденти през април, проучването също така установи, че преобладаващото мнозинство от гърците биха искали да видят жена да се кандидатира за министър-председател (85,6% сред жените и 73,1% сред мъжете), а 60% твърдят, че в миналото са гласували за жена, предава БГНЕС.

Въпреки това, когато са попитани за пречките, пред които са изправени жените в обществения живот, повече от 50% казват, че техният пол не им позволява да постигнат напредък в това, което 41.5% казват, че е среда, в която доминират мъжете.

Освен това около 50% казват, че мъжете са по-ефективни по въпросите на отбраната и гражданската защита, докато близо 40% смятат, че жените са по-подходящи за работа в сферата на културните въпроси.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама