Пендаровски: България иска бързи резултати от комисията на историците

11:49, 14 юни 19 / Свят 25 1409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"През изминалите няколко седмици виждаме едно по-изразено присъствие на забележки от страна на София по отношение на Договора за приятелство с България. Те искат бързи резултати от комисията на историците. Те искат тя да работи по-бързо и да има резултати. Екатерина Захариева каза, че те ще искат да има напредък". Това казва македонският президент Стево Пендаровски в интервю за държавната агенция МИА по повод отношенията на страната със съседните държави и евентуалните рискове, пред които тя може да бъде изправена, предаде БГНЕС.

Румен Радев: Изпуснахме шанса да уредим въпроса с Гоце Делчев още с Договора за приятелство

Захариева: Ако не се разберем за Гоце Делчев, спираме да работим в комисията със Северна Македония

"Вътре в Република Северна Македония няма /рискове, бел.ред./ И вчера ме попитаха по този въпрос, аз също отговорих отрицателно, защото албанският политически фактор е интегриран и в правителството, и в институциите. Нито албанската, нито македонската опозиция не са извън институциите. Моята лична прогноза е, че те няма да правят проблеми, защото не сме получили дата (за започване на преговори с ЕС, бел.ред.). Опасността за спиране идва отвън. В Гърция има избори на 7-ми юли. Сегашната гръцка опозиция има по твърдо отношение към Преспанския договор. Има информации, че те ще спазват договора, но ще бъдат по-стриктни при неговото изпълнение. Може да получим по-твърда позиция, с други думи може да получим блокада в ЕС по някои аспекти от Преспанския договор", каза още Пендарвоски.

СДСМ решава в неделя за предсрочните избори в Северна Македония

Македонският президент подчерта, че ако Северна Македония не получи дата за стартиране на преговори с ЕС през юни или юли това няма да е защото тя не е готова. И припомня казаното от Доналд Туск, подчертавайки отново, че Скопие е изпълнило, каквото е било искано от него, сега Брюксел трябва да изпълни обещаното от него. Според Пендаровски под въпрос е доверието в ЕС.

Без дата за преговорите на Северна Македония за влизане в ЕС след срещата Меркел-Заев

„Няма нито една държава-членка, която да казва, че Македония трябва да завърши други неща, дори не споменават организираната престъпност, корупцията, реформата в медиите, администрацията, както и закона за специалната прокуратура като условие. Всички казаха, че сме свършили всичко“, подчерта македонският президент.

Стево Пендаровски категорично се противопостави на призивите за промяна на границите и размяна на територии на Балканите. "Твърдо подчертавам, че това ще има катастрофални последствия за моянта страна, ако се започне с промяна на границите където и да е на Балканите. Може да се стигне до ефекта на доминото. Първите колатерални щети ще бъдат за Македония и Босна", каза още Стево Пендаровски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама