Екатерина Захариева подчерта ролята на почетните консули за развитието на връзките между държавите

08:20, 14 юни 19 / Политика 25 252 Topnovini

В отношенията между държавите все повече се увеличава ролята на почетните консули. Това подчерта вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която бе гост на официална вечеря на Световната федерация на консулите за Централна и Източна Европа и Асоциацията на почетните консули в България в София, съобщиха от МВнР.

В приветственото си слово Екатерина Захариева открои значението на почетните консули за икономическите отношения и за връзките между хората.

„Ако има силни търговски, икономически, културни връзки, както и силни връзки между хората, отношенията между страните няма как да се влошат. Почетните консули помагат именно за задълбочаването на тези връзки“, заяви министър Захариева. „Сега , повече от всякога светът има нужда от работата на почетните консули“, добави тя.

По инициатива на Министерството на външните работи през октомври ще бъде организирана среща на всички почетни консули, представляващи България по света. Подобен форум би допринесъл за привличане на инвестиции към България и за засилване на връзките във всички сфери със съответните държави.

Вечерята бе дадена по повод срещата на Световната федерация на консулите за Централна и Източна Европа, организирана в София на 13-15 юни 2019 г. На вечерята присъстваха председателят на Световната федерация на консулите за Централна и Източна Европа Мехмет Айкут Екен, председателят на Асоциацията на почетните консули в България Борислав Боянов, вицепрезидентът на асоциацията Максим Бехар, както почетни консули от общо 35 държави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 94 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.