Македонският КЕВР подкрепя инвестиране в АЕЦ „Белене“

14:30, 13 юни 19 25 1103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България има намерение да построи ядрена централа в Белене и кани съседните страни да се включат в проекта, който, според експертните оценки, ще струва над 6 милиарда евро. В тази връзка българското правителство публикува официално съобщение във вестника на Европейския съюз за стартиране на процедурата за стратегически инвеститор. София очаква, че към проекта ще проявят интерес Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

Македонското правителство съобщи, че анализира дали да се включи в проекта.

„Правителството сериозно обмисля предложените варианти в публичната покана, с оглед да се осигури енергийна независимост и стабилност. Има първоначален интерес към участие в този проект и в момента се правят подробни анализи. След подробния анализ обществеността ще бъде информирана за позицията и предприетите стъпки“, заявиха официалните власти в Скопие.

Председателят на Комисията за енергийно регулиране /местния КЕВР/ Марко Бислимовски подкрепя идеята Македония да се включи в изграждането на АЕЦ „Белене“. Той посочи, че страната разполага с въглища за 15 години и дори след това те да бъдат заменени с природен газ, Македония ще остане зависима от вноса. „Идеята да се инвестира в ядрена централа в съседна България е добър начин да си осигурим в бъдеще базова енергия, която да замени производството на ток от ТЕЦ“, каза Бислимовски.

„Вярвам, че инвестицията в АЕЦ „Белене“ в България“ е добър проект за Македония. Разбира се, правителството и други инвеститори трябва да преговарят за условията, при които трябва да се изгради. По принцип моето лично мнение е, че трябва да влезем в такива регионални проекти, като вземем предвид енергийния потенциал, който имаме като страна", подчерта председателят на македонския енергиен регулатор.

Според него трябва да се инвестира в най-малко 500 мегавата от АЕЦ „Белене“, която се предвижда да изгради два блока всеки с мощност по 1200 мегавата. Тези 500 мегавата ще заменят количествата ток, който се произвежда от ТЕЦ край Битоля. Последният осигурява най-голям дял от базовата енергия на нашата съседка.

До момента проектът за АЕЦ "Белене" е отлаган на няколко пъти, като за последно това се случи през пролетта на 2012 г. През ноември-декември 2010 г. след визитата на тогавашния премиер Владимир Путин в България, „Росатом“ пое ангажимент за строителството на втората АЕЦ, предлагайки твърдата цена от 6,3 милиарда евро, припомня БГНЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама