Николина Ангелкова: Ще изготвим наредбата за определяне на местата за къмпингуване

13:58, 13 юни 19 / Политика 25 940 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В диалог с неправителствения сектор ще изготвим наредбата за определяне на местата за къмпингуване. Това каза пред журналисти в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова, предава Агенция „Фокус“.

„Искам да благодаря на народните представители, че подкрепиха предложените промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие най-вече в частта с административно-наказателните разпоредби и всичко, свързано с това да опазим дюните, природата и да се създаде ред по отношение на стопанисването и управлението на неохраняемите плажове“, заяви Ангелкова.

Забраниха палатките и чадърите върху дюните по Черноморието

Тя посочи, че по отношение на промените, свързани с къмпингуването, е необходимо да има правила, които да позволят това да се случва по начин, по който се опазва природата. „Много е важно да имаме диалог с неправителствения сектор и ние като Министерство на туризма винаги сме изразявали тази позиция.

Факт е, че народните представители дадоха изключително дълго време за дебатиране на наредбата, която ще организира всички места, където това би могло да се случи и ще даде възможност на всички участници в този процес да изразят становище.

Узакониха дивото къмпингуване, тепърва уточняват условията за това

Заедно с колегите от четирите министерства – Министерството на туризма, МРРБ, МОСВ и МЗХГ, ще стартираме работа с изпращане на покани за участие до всички заинтересовани страни“, обясни Ангелкова.

Тя изрази надежда това да успее да се случи в рамките на поставения от Народното събрание 6-месечен срок.

Имаме капацитет да проверяваме дюните за незаконни дейности. На въпрос дали Mинистерството на туризма има нужния капацитет да проверява всяка дюна, Ангелкова обясни, че забраната за поставяне на палатки и плажни принадлежности върху тези формирования е била още в предишната редакция на Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

„В момента това е скрепено с доста строги санкции, за да има и превенция. Самите дюни са отбелязани в кадастралните карти, в специализираните карти, така че контролните органи изключително обективно, лесно и с имайки необходимия експертен потенциал, ще могат да си свършат работата“, заяви Ангелкова.

Министърът на туризма каза още,  че контролните органи, определени за такива по отношение на дейностите върху морските плажове, изпълняват изключително стриктно своите функции.

„Имаме телефон за сигнали и нередности и при всеки един сигнал реагираме. Така че когато има нещо конкретно, ние сме незабавно на място. Нашите мобилни групи са винаги и на север и на юг по нашето Черноморие и правят както плановите проверки, така и извънредни и по сигнал. Така че можем да работим по този начин“, заяви Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама