С изпити по История на България и по Химия продължава втората кандидатстудентска сесия на СУ

07:30, 15 юни 19 25 1099 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 15 юни 2019 г. с изпити по история на България и по химия продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г.

Кандидатстудентският изпит по История на България е писмен и се състои от два компонента: развиване на тема по даден исторически проблем и тест. Времетраенето на изпита е 4 астрономически часа.

Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по История на България за XI клас на средните училища – задължителна подготовка. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на VII до средата на XX в.

Изпитната комисия формулира темите и вариантите на теста в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по История на България.

При започване на изпита се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент има право да избере и да пише по една от тях, както и един от тестовите варианти, който се раздава на кандидат-студентите. Тестът включва въпроси от отворен и затворен тип от областта на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време.

Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания за първо равнище; да провери уменията на кандидат-студентите за създаване на аргументиран текст по определен проблем; да провери нивото на владеене на книжовния български език, доколкото това е условие за създаване на правилен текст.

Кандидатстудентският изпит по Химия е писмен и продължава четири и половина астрономически часа. Изпитът се състои от два компонента:

Компонент 1 се оценява с числова оценка по шестобална система. Тази числова оценка се използва за балообразуваща за всички, които кандидатстват с изпит по химия в Софийския университет. Компонентът се състои от две части. Първата част включва 20 тестови въпроса с изборен отговор (един от пет) върху материала по неорганична и органична химия; втората част включва 4 логически задачи (2 по неорганична и 2 по органична химия).

Компонент 2 е задължителен само за кандидатите за специалност „Медицина“ в Софийския университет. Той представлява развиване на тема от учебния материал от VII, VIII, IX и X клас. До участие в балообразуването и класирането за специалност „Медицина“ се допускат само кандидат-студентите, получили резултат „ДА“ на този компонент.

Представител на отдел „Информация и връзки с обществеността“ ще бъде на разположение в 8.30 часа в двора пред вътрешния вход на Ректората, за да окаже съдействие на всички колеги, които проявяват интерес към изпита по история на България и в 13.30 часа – за изпита по химия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама