Румен Христов: Предложението за партийна субсидия от 1 лев за глас е популизъм

09:22, 13 юни 19 / Политика 25 977 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предложението за партийна субсидия от 1 лев за глас е популизъм. Това каза председателят на СДС Румен Христов в предаването „БГ сутрин“ по телевизия „BG on Air“. По думите му вероятно истината е накъде по средата между сегашната субсидия и предложението от 1 лев за глас - 5-7 лв.

 „Ако няма държавна помощ, вероятността партиите да бъдат зависими от външните си спонсори е по-голяма. Не сме изчислявали кой е оптимумът. Може би тези 11 лева са повече“, отбеляза Христов.

Партийната субсидия става 1 лев, приеха депутатите на първо четене

По думите му не толкова размерът на субсидията е повече, със средствата, които получават големите партии на базата на големите гласове. „Въпросът е да има някаква горна граница, да се определи колко горе-долу е необходимо за издръжката на една партия. Нека икономистите да седнат да смятат и да кажат“, каза Христов.

Борисов: Правителството взе решение за партийните субсидии, не коментирам колко да са

„В европейски държави има горни тавани - малките партии получават 50-60% от субсидиите, другите около 30-40%, за да има равнопоставеност. Разбира се големите партии имат и по-големи нужди, защото имат повече офиси и мероприятия, но има и там какво да се направи“, отбеляза той.

Христов коментира и предложението за намаляването на ДДС за хляба, лекарствата и книгите. „Аз и СДС сме категорично против диференцираните ставки“, заяви той.

Лидерът на СДС посочи, че в ЕС тече дебат за премахването на диференцираните ставки или за тяхното премахване. „Диференцираните ставки изкривяват пазарните отношения, водят до злоупотреби. Те не водят до понижаване на цената на продуктите ,за които се въвеждат. Гарантирам, че ако бъде въведено диференцирано ДДС на продуктите, за които се говори, цената им няма да падне“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама