Закон в ЕС задължава електрическите автомобили да издават звук при движение

08:10, 13 юни 19 / Свят 25 1082 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 1 юли в Европейския съюз влиза в сила закон, който задължава електрическите превозни средства да издават звук при движение. Тази мярка е насочена към безопасността на велосипедистите и пешеходците, съобщава EuroPulse.

Сега при скорост до 20 километра в час, електрическите автомобили се движат почти безшумно, защото нямат двигател с вътрешно горене.

Според британската асоциация, която предоставя помощ на хора с увредено зрение и слух, предоставяйки им кучета-водачи и рехабилитационни услуги, пешеходците са с 40% по-склонни да попаднат под колелата на електрическите превозни средства, отколкото под тези на обикновените автомобили.

Заради новия закон, на електрическите автомобили, които ще се продават в ЕС, ще започне инсталирането на специални предупредителни системи. Звуците ще трябва да се променят в зависимост от скоростта: колкото по-бързо кара електромобилът, толкова по-силен е сигналът. Имитация на шума на двигател с вътрешно горене обаче не се изисква. Някои производители вече са представили опции за предупреждение, подобни на "звуците на космическия кораб".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама