Желязков: Ще инициираме споразумение с Европейската агенция за авиационна безопасност

18:05, 12 юни 19 / Политика 25 446 Topnovini
БГНЕС

''Предстои да бъде подписано споразумение за взаимодействие с Европейската агенция за авиационна безопасност, с което ще се гарантира установяването и поддържането на високо ниво на безопасност в гражданското въздухоплаване'', това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на изслушване в ресорната комисия към Народното събрание.

„Такива споразумения за съдействие има в 15 държави членки и считам, че е необходимо ние да се възползваме от този механизъм, който дава добра възможност за сътрудничество с Европейската агенция“ добави още той.

Министър Желязков уточни, че по негова покана следващия месец в България пристига генералният директор на Европейската агенция за авиационна безопасност Патрик Ки. Двамата ще обсъдят необходимите допълнителни мерки за подобряване на безопасността на гражданското въздухоплаване в национален и европейски аспект.

Росен Желязков назначи одит в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“

„Нашата цел е да се справим превантивно с всички възможни рискове, които носи увеличаването на броя, на честотата и на интереса към гражданското въздухоплаване. С всеки изминал ден то става все по-достъпно“ заяви още министърът.

Росен Желязков запозна депутатите от Комисията по транспорт с предприетите предварителни мерки за подобряване на дейността на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, сред които е и възложеният в края на май одит.

„Основният проблем в констатациите е голямото текучество на инспектори, лицата, които трябва да осъществяват контрол. По изискванията, това трябва да бъдат пилоти с определен брой летателни часове“ подчерта транспортният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!