Арести на протест в защита на журналиста Иван Голунов, задържан е и Навални

14:10, 12 юни 19 / Свят 25 1008 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руската полиция задържа близо 100 души на протест в Москва, призоваващ за наказване на полицаите, замесени в предполагаема инсценировка срещу журналиста Иван Голунов, предаде БТА.

Сред задържаните е блогърът Алексей Навални, каза негова говорителка. 

Протестиращите скандираха „срам” и „спрете полицейския терор”, и носеха плакати с надписи „Аз съм Иван Голунов”. Някои от протестиращите носеха тениски в подкрепа на Иван Голунов.

Путин ще разгледа въпроса за уволнението на полицаите заради делото „Голунов“

Във вторник полицията оттегли свързаните с наркотици обвинения срещу Голунов. Това беше необичаен ход на властите, сблъскали се с гнева на неговите поддръжници, според които той е станал жертва на инсценировка заради своята журналистическа дейност.

Делото срещу руския разследващ журналист Иван Голунов е прекратено

Привържениците му обаче решиха да протестират въпреки предупреждението на властите, че демонстрацията им ще бъде незаконна.

Арестуването на Голунов разпали неочаквана съпричастност сред руснаците , като трите най-големи руски вестника излязоха с първа страница „Аз съм Иван Голунов” на първите си страници.

Много от протестиращите призоваха за реформи свързани с руската полици и за освобождаването от затвора на множество жертви на полицейско насилие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама