Все повече непълнолетни искат да работят

18:00, 12 юни 19 25 831 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През последните години отчитаме постоянно нарастване на непълнолетните, които работят, заяви пред БНР Дина Христова – експерт в Главна инспекция по труда.

„През миналата година в инспекцията са подадени над 8500 искания за работа. Дадени са 8240 разрешения, от които 8030 са за лица, навършили 16 години, а 205 са за наемане на лица до 16 години. В България 16 години е възрастта, от която може да се започне работа. Разрешенията, които се дават за деца, които не са навършили 16 години, са по изключение – те са основно за талантливи деца, които участват в музикални състави, в театрални и кино продукции, деца, които развиват някакъв талант“, обясни Христова.

Най-много непълнолетните лица работят в сферата на обслужването – ресторантьорство, хотелиерство, търговия, посочи тя и добави, че най-много са исканията по време на лятната ваканция. По думите й работният ден за тях е 7-часов, като нямат право да полагат нощен и извънреден труд.

Дина Христова съобщи, че има установени 100 случая на непълнолетни лица, които полагат труд, без да е поискано разрешение от инспекцията. Тя предупреди работодателите, че това е нарушение на закона и се предава на прокуратурата. По думите й единични са случаите, в които се откриват нарушения с детския труд.

Днес отбелязваме Международния ден за премахване на детския труд. Близо 168 млн. деца по света стават обект на трудова експлоатация, показват данни на Международната организация по труда.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама