Смартфоните на Huawei може да заработят с руска операционна система

20:00, 12 юни 19 / Свят 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На китайските смартфони Huawei може бъде инсталирана руската операционна система „Аврора“ на мястото на Android. Това съобщава интернет изданието The Bell, като се позовава на свои източници.

Идеята е била обсъдена по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург от руския министър на цифровото развитие Константин Носков и изпълнителния директор на Huawei Го Пин, предаде БНР.

Huawei: Изправени сме голи пред света

За тази възможност е станало дума и на срещата миналата седмица в Кремъл между президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин. Тогава в присъствието на двамата лидери беше подписано споразумение между руския оператор МТС и Huawei за внедряването на 5G-мрежи в Русия.

При откриването на икономическия форум в Петербург министърът на финансите Антон Силуанов обеща допълнителни стимули за компаниите, пострадали от използването на санкции като инструмент на конкуренцията. Той посочи като пример Huawei.

Facebook забрани инсталиране на неговите приложения в новите Huawei

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви миналия месец китайската компания за заплаха за националната сигурност на Съединените щати, а американският технологичен гигант Google заплаши, че ще я лиши от правото да използва операционната система Android.

The Bell твърди, че се обсъжда не само евентуалното инсталиране на руската операционна система „Аврора“ на китайските смартфони, но и локализиране на част от производството им в Русия.

„Аврора“ е създадена на базата на операционната систем Sailfish – разработка на финландската компания „Йола“. През 2014 г. съсобственик на „Йола“ стана руският милиардер Григорий Берьозкин. През 2018 г. той подписа с Министерството на комуникациите договор за създаването на национална мобилна операционна система. Проектът е на стойност 160 милиарда рубли или над 2,5 милиарда долара.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама