Косово отбелязва 20-та годишнина от навлизането на НАТО в бившата сръбска провинция

06:50, 12 юни 19 / Свят 25 1590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Косово днес ще се състои тържествено отбелязване на 20-тата годишнина от навлизането на силите на НАТО в бившата сръбска провинция. С този акт беше прекратено окончателно кървавото потушаване на албанското националистическо движение в Косово. Конфликтът струва живота на 15 000 души.

В 14 ч. ще се проведе „Шествие за мир”, на което заедно с местните лидери ще участват и чуждестранни гости като американският президент Бил Кринтън и неговия сътрудник, тогавашният държавен секретар Мадлин Олбрйт, както и тогавашния командир на НАТО – Уестли Кларк.

Ществието ще завърши на площад Олбрайт, където ще бъде открит тържествено бюстът на бившия държавен секретар на САЩ, а в 15 ч., ще бъде открита и статуя на Клинтън, разположена на едноименния площад и булевард в център на Прищина.

Въздушните удари срещу режима на Слободан Милошевич започват на 24 март 1999 и продължават 78 дни. Кризата завършва със споразумението от Куманово, Македония, за изтегляне на югоармията от Косово и навлизане на части на KFOR.

Прищина прие резолюция за сръбски геноцид в Косовската война

За честванията в Косово вече се намира бившият американски президент Бил Клинтън, придружен от държавния секретар на Съединените щати по време на втория му мандат Мадлин Обрайт. Спекулира се, че към тях за церемониите ще се присъедини и бившият британски премиер Тони Блеър.

Клинтън, който има статуя в Прищина и улица с името си, ще изнесе реч по време на церемонията по повод годишнината.

„Историята показва, че ударите срещу бивша Югославия са били необходими и легитимни, защото спряха насилието, позволиха на бежанците да се върнат по домовете си, а силите на НАТО осигуриха сигурност в Косово за всички“, заяви в навечерието на годишнината генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг пред сръбския вестник "Политика".

Столтенберг: Бомбардировките на НАТО над Югославия бяха необходими и легитимни

На 15 януари 1999 г. в село Рачак, Косово, сръбските сили за сигурност разстрелват 45 етнически албанци. Според Белград убитите са били от Армията за освобождаване на Косово, която режимът смята за терористична организация. Случаят става една от основните причини за употребата на военна сила срещу управлението на Милошевич и е едно от обвиненията срещу него в Трибунала в Хага.

Вчера Косово награди Бил Клинтън с медал "Орден на свободата" като благодарност за подкрепата му за бившата сръбска провинция, която се отдели от Белград преди 20 години.

Като президент Клинтън нареди на въоръжените сили на САЩ да се присъединят към намесата на Алианса през 1999 г., която доведе до изтласкването на сърбите от Косово, където те се биха с етнически албански бунтовници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама