Кирил Ананиев: Омбудсманът създава хаос в системата

18:25, 11 юни 19 / Политика 25 1309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев приема за спекулация твърденията на обществения защитник Мая Манолова относно възнагражденията на медицинските специалисти и теч на средства. В обръщение към омбудсмана, разпространено от министерството, Ананиев казва, че Манолова създава хаос в системата.

Медицински работници излязоха на шествие в Стара Загора, били подлагани на натиск и заплахи

"Уважаема госпожо Омбудсман,

Не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че „парите изтичат“. Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни.

В тази връзка обръщам внимание на нещо, което, отново предполагам, отлично знаете, а именно – че болниците са търговски дружества и аз, като министър, няма как, колкото и да искам, да вдигам заплатите на персонала в лечебните заведения. Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих", казва Ананиев в писмото към Манолова.

И продължава: "Към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари – предназначени основно за общински и областни болници.

Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения.Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел.

Обещах методика. Тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване. В момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана".

"Госпожо Манолова,

не съм обещавал „до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации“, както твърдите. Обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих. Оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива", посочва здравният министър.

В заключение Кирил Ананиев се обръща към Мая Манолова с думите: "Не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама