Роботи ще преподават в училището на бъдещето

16:50, 11 юни 19 / Култура 25 1596 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

AnRI 2 е робот-лектор, той може да преподава на деца или на млади хора със специфични потребности. Освен като водещ педагог, AnRI 2 може и да бъде помощник на учителя.

Какво е мястото на роботите в училището на бъдещето? Как внедряването на най-новите технологични, компютърни и роботизирани системи ще подобри процеса на обучение и ще отговори на специфичните потребности на всеки ученик? И въобще как хуманоидните роботи и сервизната роботика могат да подпомагат човек в неговото ежедневие?

На всички тези въпроси отговориха учените от Института по роботика на Българската академия на науките (БАН), предаде БГНЕС.

По повод на 150-годишнината от създаването на БАН те организираха специална демонстрация на разработени от тях роботи и представиха резултатите от редица проучвания в рамките на проект CybSPEED, финансиран от програмата „Мария Склодовска Кюри“ на Хоризонт 2020. Изследванията им са свързани с начина, по който хората възприемат уроците, преподавани с помощта на роботи и как роботите помагат да се привлече вниманието и поддържа неговия фокус по време на преподаване.

В рамките на демонстрацията бе показан роботът AnRI 2 (Antropomorfic robot with intelligence), чието предназначение е именно да бъде робот-лектор. „Той може да осъществява лекционна дейност за деца или млади хора със специфични потребности. Децата лесно преодоляват бариерата, която иначе съществува между тях и човека. Роботът може да бъде просто помощник на педагога, но е с големи възможности, защото може да предостави необходимата информация за обучението“, разказа проф. Роман Захариев от института.

AnRI 2 не е хуманоиден робот и не прилича на истински човек. Вместо глава има монитор, на който може да се изписва информация или да се показва изображение. Освен това върху него има разположени сензори, с които той картографира заобикалящия го свят, което му позволява безпроблемно придвижване в пространството. Експерименталният робот вече е изпробван в дневен център за обслужване на деца със специфични потребности в Сандански и е постигнал добри резултати.

Подобен на него е AnRI 1, но предназначението му е друго, защото той е т. нар. сервизен робот. Задачата му е да подпомага хората в ежедневните им дейности. AnRI 1 може да включва и изключва различни аудио или видео системи в дома ви, да ви донесе бутилка минерална вода или книга. Може дори да ви напомни да си пиете лекарствата в предварително зададен момент, а ако не го направите – да информира вашите близки за това.

В разработките си учените от Института по роботика съзнателно избягват хуманоидния вид на своите роботи. Причината – ако роботът има човешки вид, той може по-лесно да предизвика страх. Това явление се наблюдава в още по-голяма степен при децата. Ето защо е по-добре той да прилича на играчка, отколкото да наподобява жив човек.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама