Зачестяват инцидентите на пешеходни пътеки

16:10, 11 юни 19 25 833 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Произшествията на пешеходни пътеки у нас зачестяват - за това сигнализират от Института за пътна безопасност (ИПБ).

От института припомнят, че преди малко повече от година прокуратурата нареди на територията на цялата страна да се извършват проверки на пешеходните пътеки и там, където е необходимо, стопаните на пътищата да приведат в годност пътеките.

Тези мерки бяха предприети във връзка с множеството инциденти на пешеходни пътеки и множество загинали.

През последните няколко месеца обаче прави впечатление, че инцидентите на места за пресичане отново зачестиха, посочват от ИПБ.

Според института това е показателно, че предприетите до момента мерки за обезопасяване на пешеходните пътеки не дават резултат и инцидентите не намаляват.

"Това може да се дължи на няколко причини. На първо място, изводите, които са направени от прокуратурата, може да се окаже, че не кореспондират с конкретните проблеми на пътната безопасност в зоната на пешеходните пътеки. На второ място, напълно е възможно стопаните на пътя да не са предприели всички необходими мерки за това наистина да приведат в годност и да обезопасят пътеките, така че те да осигуряват пътна безопасност. На трето, но не последно по важност място, излиза и фактът, че методиката, по която са били инспектирани пешеходните пътеки, е сгрешена и това е довело до погрешни изводи и съответно погрешни мерки", пишат от института и обобщават, че у нас отричането на проблема с пътната безопасност и неглижирането му е станало напълно хронично. 

Администрациите не разбирали какви са проблемите на пътната безопасност и по този начин не можели да се вземат мерки за реална безопасност на пътя.

Затова ИПБ настоява у нас да се извършат задълбочени инспекции възможно най-скоро, така че да се констатират реалните проблеми на пътя и на база този анализ да се предложат адекватни и работещи решения за повече безопасност не само на хартия, но и на практика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама