Румен Радев открива кръгла маса с НПО-та за очакваната смяна на главния прокурор

06:40, 12 юни 19 / Политика 25 1152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев ще открие кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания“. За участие са поканени представители на неправителствения сектор – организации, имащи отношение към съдебната система и съсловни професионални организации на юристи.

Сотир Цацаров предлага ВСС да избере негов наследник на 14-ти ноември

Кръглата маса е в продължение на поредицата от разговори, които президентът проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Срещите целят да отговорят на обществените очаквания за прозрачна процедура за избор на следващ главен прокурор, която завършва с указ на държавния глава.

Според предложената от главния прокурор Сотир Цацаров програма за избор на негов наследник, процедурата ще започне на 15 юли. На 29 юли ще станат ясни имената на издигнатите кандидати. След това започва да тече 14-дневен срок, в който кандидатите да представят концепциите си. Крайният срок за концепциите е 12 август.

Борисов: Властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система

Възможно е също президентът Румен Радев да не одобри предложения кандидат, но пленумът на ВСС може да го прегласува. На 14 ноември ще е изслушването на кандидатите и първото гласуване за кандидатите на пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Досега президентът Румен Радев проведе поредица срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия обвинител номер едно. Пръв на разговор в президентството отиде настоящият главен прокурор Сотир Цацаров. Последва разговор на следващия ден с председателя на ВКС Лозан Панов. Президентът Радев разговаря с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова, както и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Радев разговаря и с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама