Обявиха бедствено положение в Стражица заради прелелите язовири

11:13, 11 юни 19 25 1047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бедствено положение е обявено в община Стражица заради двата прелели язовира, предаде БГНЕС. По-рано през деня се скъса част от язовирната стена край село Нова Върбовка в община Стражица, област Велико Търново.

Скъса се язовирна стена край село Нова Върбовка

Кметът на Нова Върбовка Тодор Илиев съобщи, че няма пострадали хора. За три часа са паднали валежи от около 120 л/кв.м.

Водната стихия е наводнила училището в село Камен. Преливането на язовира е започнало тази нощ. Ген. Кирил Войнов, зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който е на мястото на инцидента, съобщи, че е получил информация за преливането на язовира към 1 ч. през нощта. Като причина за преливането той посочи обилните дъждове от последните дни. Войнов каза още, че в близкото село Камен има друг язовир – Чешме дере, който е с 40 хил. куб. метра зареден обем, а този язовир също е проблемен. И двата са каскадни. Засега язовирът, част от който е прелял, не създава риск за населението на село Нова Върбовка, защото то се намира над водоема.

В момента тече отводняване на училището в с. Камен. В следващите часове комисия от Областната дирекция „Земеделие“ ще посети с. Нова Върбовка, за да провери и оцени щетите по земеделските земи и частните стопанства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама