Социалистите в Албания започват процедура за импийчмънт на президента

13:30, 10 юни 19 / Свят 25 1087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ръководството на управляващата в Албания Социалистическа партия (СП) прие решение на заседание за започване на процедурата по освобождаване на президента Илир Мета. Причина за това стана обръщението на Мета, в което се застъпи за отмяна на местните излори.

Говорителката на правителството и министърът на сътрудничеството с парламента Елиза Спиропали, каза, че процедурата ще започне в четвъртък в парламента, предаде БГНЕС.

„Председателството на СП обсъди бруталния акт на Илир Мета срещу парламентарната Република Албания. Председателството реши в четвъртък да проведе парламентарен дебат, в който да представи аргументи за това как Илир Мета нападна републиката и е измислил институция, която не съществува в никоя държава в света, която се нарича анулиран указ. В крайна сметка ще бъде от компетенцията на Централната избирателна комисия да разгледа това от правна гледна точка. Илир Мета загуби правото си да остане на този пост. В четвъртък ще започнем процедурата за импийчмънт срещу Илир Мета от президентския пост. Нашият дълг е да защитаваме конституцията“, каза Спиропали.

Решението на партийното ръководство на социалистите беше очаквано предвид вчерашното изявление на министър-председателя и лидер на партията Еди Рама от град Бурел, където той присъства на предизборен митинг, обявявайки оттеглянето на президента Илир Мета, като каза, че "той самият е написал съдбата си и че е загубил правото да останете на този пост. "

В извънредно обръщение тази сутрин Мета обясни причините за решението за отмяна на постановлението за датата на местните избори и посочи, че "без дата, която президентът ще определи, няма избори".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама