Томислав Дончев: Българското правителство не работи под натиск

08:35, 10 юни 19 / Политика 25 380 Topnovini
1

„Българското правителство не работи под натиск”, заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев относно закупуването на нови бойни самолети.

„България има нужда от силна бойна авиация. Не виждам защо не се приема като българско постижение, а като услуга към друг”, заяви вицепремиерът.

„България има нужда от силна бойна авиация. Не виждам защо не се приема като българско постижение, а като услуга към някой”, заяви вицепремиерът. Той обясни, че цена като 3 милиарда лева за самолетите няма.

Намаляването на партийната субсидия ще бъде разглеждано с предложенията за намаляване на ДДС за хляба, напомни вицепремиерът. Ако безплатната детска градина бъде въведена, това ще бъде форма на ранно обхващане на децата, особено от малцинствените групи, които впоследствие ще продължат образованието си, съобщи още Дончев в коментар на предложението на Делян Пеевски. Въвеждането на диференцирани ставки на ДДС, обаче, открива огромни възможности за злоупотреба и са много трудни за администриране, затова е твърде вероятно ГЕРБ да отхвърли предложението за диференциация на ДДС на хляба, каза Дончев и допълни, че това не е окончателно и тепърва ще се водят разговори.

„В Патриотичния фронт има много силна вътрешна комуникация, но каквото и да си говорят вътре, има общ консенсус, че тази коалиция трябва да работи. Ако ВМРО поиска преразглеждане на споразумението – няма нещо, което да не бъде преразглеждано, но аз лично бих приел разговори за това дали пакетът приоритети трябва да бъде обогатен с някакви предложения, а не непрекъснато да си мерим резултата“, коментира Дончев.

Вицепремиерът коментира и предложението за партийна субсидия от 1 лев на глас.

„Когато някой тласка разговора постоянно към популизма, конвенционалните мерки не винаги дават резултат. Това предложение би следвало да се гледа с всички останали предложения, включително и тези за диференцирани ставки на ДДС за храните”, заяви Дончев. 

"Едно е да правиш популизъм на гърба на партия, друго е да я правиш на гърба на държавата. С по-малко субсидии ще се правят по-скромни кампании, и ще се свият разходите за семинари, и други партийни инициативи. Намаляването на субсидията на партиите ще наложи Сметната палата и други институции да работят много по-усилено, за да се предотврати намесата на лобисти и спонсори в работата на партиите", допълни Дончев.

„Въпреки всички рационални аргументи, попитайте 10 човека от тях 9 ще ви кажат, че партиите не трябва да получават субсидии”, коментира още Дончев. Според него субсидия от 1 лев на глас би променило политическия живот.

„Рисковете са факт. Тогава и хората, и институциите трябва много по-стриктно да следят какво правят партиите, трябва да се следи откъде идват парите, да се ограничи вътрешнопартийният живот. Кампаниите ще бъдат много по-семпли”, коментира Дончев.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани