Румен Радев: Много са желаещите за диригент в световния политически оркестър

17:03, 07 юни 19 / Политика 25 1055 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Желаещите да заемат мястото на диригента в световния политически „оркестър“ са все повече, всеки идва със своята партитура, а трябва да се „намалят децибелите“ и повече да се слуша всеки инструмент. Това заяви българският президент Румен Радев на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум.

Време е и ние, политиците, да намалим децибелите. Защото ние все още сме далеч от тази хармония, която очакват от нас гражданите на света, но това е добро начало, за да започнем да се чуваме. Желаещите да заемат мястото на диригента в световния оркестър постоянно расте, но всеки един от тях идва със своята партитура, често без дори да се поздрави с оркестрантите“, каза Радев.

Румен Радев пред наши сънародници в Санкт Петербург: Имаме общ дълг и отговорност да пазим езика, културата и традициите си

„Ако искаме да постигнем устойчиво развитие на човечеството, ние трябва да установим ясни правила, за да пишем музика с оглед на спецификата на всеки инструмент в оркестъра. Мисля, че мястото за подобно дейност – това е ООН. Докато не започнем да уважаваме ООН, да използваме нейния силен потенциал, да укрепваме нейните средства и механизми, ние няма да успеем да композираме мелодия, а само фрагменти – напрежение и конфликти“, подчерта той.

Българският президент Румен Радев разказа, че българите са благодарни на Русия за освобождаването от Османската империя и напомни, че Русия е получила християнството и азбуката от България.

Радев напомни също така какво България е дала на Русия. „Големият гражданин на Санкт Петербург акад. Дмитрий Лихачов нарече моята родина държава на духа, тъй като от България Русия е получила своята писменост. От нашите земи в Русия е пристигнало християнството, и древнобългарския църковно-славянски език“, каза Радев по време на сесията на Петербургския икономически форум.

„След хилядолетия, през 1878 г., от Русия България получи своята свобода, за която отдадоха живота си хиляди руски войници. Ние, българите, никога няма да забравим това“, подчерта държавният глава.

Петербургският икономически форум се провежда от 6 юни до 8 юни в града на Нева. Българският държавен глава е един от официалните гости, които говориха на така наречения президентски панел. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама