Отбелязваме Международния ден на архивите

08:00, 09 юни 19 25 1342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

9 юни е обявен за Международен ден на архивите от Общото събрание на Международния съвет на архивите в Квебек, Канада, през 2007 г.

Тази дата е включена в календара на ЮНЕСКО като световен ден на архивите и архивистите

Като член на Международния съвет на архивите, Държавна агенция „Архиви“ традиционно организира в този ден различни прояви, за да покаже на широката общественост значимостта на архивите и професията архивист.

По време на Международния конгрес на архивите във Виена през 2004 г.  двете хиляди участници приемат резолюция, която поставя пред Обединените нации искането да се учреди международен ден на архивите. Отделни страни вече имат свой национален ден на архивите, за да покажат пред обществеността и управляващите, значението на архивите.

Генералната конференция на ЮНЕСКО обявява по време на своята 33-та сесия, състояла се в Париж през 2005 г., че 27 октомври ще бъде световният ден на аудиовизуалното наследство. Този международен ден веднага се превръща във великолепен повод да се покаже пред публиката значението на аудиовизуалните архиви и още един способ, за да се насърчи опазването на тези архиви.

Защо Международен ден на архивите?

Можем да помислим, че календарът е препълнен с международни дни, които да отбелязваме. Обществената представа за архивите е неясна: често ги бъркат или смесват с библиотеките, понякога архивите се възприемат само като документи, предназначени за вътрешна употреба, до които се достига трудно и които представляват интерес само за историците. Това възприятие на обществеността за архивите и институциите, които ги създават не е точно. Тази картина оказва влияние върху финансовите и човешките ресурси, които управляващите и администраторите отделят за работата с документите и архивите и за архивните институции.

Важно е да се напомни, че архивите са документи, създадени, получени и запазени като доказателство и информация на дадена институция или личност, в изпълнение на правни задължения или осъществяване на своята работа. Архивни документи са документите, които се съхраняват от онези, които ги създават, наследяват или от съответна архивна институция, предвид тяхната правна стойност или историческо значение.

Архивите са част от културното наследство и източник на информация. Архивното наследство е неоспоримо доказателство за икономическото, политическото, социалното и културно развитие на човечеството. Разнообразието на архивните извори и формати е огромно. За да се гарантира запазването им е необходим всестранен подход, който да отчита всички видове и форми на архиви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама