СЗО: Всеки ден над 1 млн. души се заразяват с предавани по полов път инфекции

14:03, 07 юни 19 / Свят 25 1045 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над един милион души по света всеки ден се заразяват с инфекции, предавани по полов път, а най-тревожни са нивата на инфекция с хламидии, гонорея, трихомониаза и сифилис, сочи доклад на Световната здравна организация (СЗО).

„Повечето инфекции са лечими и могат лесно да бъдат предотвратени, но някои болести, особено гонорея, са разработили изключително устойчиви форми, които са по-трудни за лечение с антибиотици“, се казва в доклада на СЗО.

Докладът, базиран на последните налични данни от 2016 г., показва, че при мъже и жени между 15 и 49 години през 2016 г. е имало 127 милиона нови случаи на хламидия, 87 милиона случая на гонорея, 6,3 милиона на сифилис и 156 милиона на трихомониаза.

Ако не се лекуват, те могат да причинят сериозни и хронични здравословни проблеми, включително неврологични и сърдечно-съдови заболявания, безплодие, раждане на мъртви деца и повишен риск от ХИВ.

Изчислено е, че през 2016 г. само сифилис е причинил 200 000 смъртни случая при новородени, което е една от най-големите причини за смъртта на децата в света, се казва в проучването.

Сексуалните инфекции, причинени от бактерии, обикновено могат да бъдат лекувани с широко достъпни лекарства, но изследването на СЗО отбелязва, че последните недостатъци в глобалното предлагане на бензатин пеницилин затрудняват контрола върху разпространението на сифилис.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама