Кметът на Божурище Георги Димов остава в ареста

15:56, 06 юни 19 25 1669 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста кмета на Божурище Георги Димов.

Магистратите приеха за основателни заключенията на спецсъда и потвърдиха наложената от него мярка за задържане под стража и не нямат мотив и доказателства, за да я изменят в по-лека.

Обвиняемият кмет на Божурище ще се кандидатира отново

Георги Димов беше задържан при акция и обвинен за длъжностно престъпление. Според обвинението били продадени четири парцела земя на цена от 2,16 лв. за квадрат, много по-ниска от реалната. Според прокуратурата в една от фирмите, купили имотите, участие имал бащата на Димов.

Георги Димов поиска от съда да го освободи под домашен арест. Адвокатът му Божидар Терзийски отбеляза пред съда, че няма обосновано предположение, че клиентът му е извършил престъплението, за което е обвинен. Той представи документи, сред които за продажба на ниви в района на Божурище със сходни цени от 2-3 лв. на кв.м, както и други документи свързани със семейството на Димов и с решения на общинския съвет.

Прокуратурата поиска от съда да отхвърли жалбата за по-лека мярка на обвиняемия. Доклад на АДФИ сочел, че имало нарушения в провеждането на търга за имотите - не бил съобразен с нормативните актове. В процедурата за провеждане на търга кметът бил допуснал нарушения съзнателно и с цел да набави облага за четирите дружества спечелили наддаването.

Прокурорът по делото посочи още, че има опасност Димов да повлияе на свидетели и да укрие документи важни за разследването. Като помоли съда за мярката на обвиняемия да бъде даден превес на обществения интерес, а не на ситуацията в семейството на Димов.

Магистратите приеха за основателни заключенията на спецсъда и потвърдиха наложената от него мярка за задържане под стража.

По думите на прокурор Биляна Дукова държавното обвинение ще продължи да поддържа решението на първоинстанционния съд. „По делото е изготвена съдебно-оценителска експертиза на земята, чието заключение ние напълно споделяме. Поискахме от съда да възприеме твърдяната от нас цена, и съдът я възприе“, допълни Дукова.

Според Божидар Терзийски, адвокат на Димов, „всичко се крепи на показанията на трима свидетели, като няма свидетел от тях, който да няма прокурорска преписка. Дали ще е жалбоподател, или ще е срещу него – част от свидетелите са с обвинения и по чл. 124, който е за кражба. Всички жалбоподатели срещу кмета са кандидати за изборите наесен. Експертизата за имота е абсолютно нереална – казват, че 73 декара земя струват над два милиона лева, а това е селски имот. Тази експертиза, която е изготвена в досъдебното производство, е направена на база 100% пазарен аналог. А тази, по която са продавани имотите, е правена 70% по наредбата за земеделските земи, и 30% по пазарно аналогични цени. Дори и частните съдебни изпълнители не изчисляват на 100% пазарен аналог цената. Това значи, че оценката е правена от някой, който е отворил обяви в интернет и е гледал цените оттам, а сред тези обяви има фантастични цени; да не говорим, че експертизата е правена и на база на имоти, които имат УПИ, а тук говорим за ниви. Г-н Димов не е извършил престъпление и аз съм категоричен за това; посъветвах го да не се отказва от тази битка, защото ако се откаже, това значи да признае, че е виновен“. Според Терзийски дори и защитата на Димов да поиска нова експертиза, съдът няма да я уважи.

Георги Димов бе задържан на 28 май при операция на Специализираната прокуратура, осъществена със съдействието на СДВР и КПКОНПИ. Повдигнато му е обвинение за длъжностно престъпление. Към наказателна отговорност са привлечени и зам.-кметът на общината Габриела Дончева и младши експерт в общинската администрация. Те са обвинени за това, че в съучастие като съизвършители, в кръга на службата си, са съставили официални документи, в които са удостоверили неверни обстоятелства (с цел да бъдат използвани като доказателства). На двете обвинени бяха определени парични гаранции от по 5 000 лева, но за Димов прокуратурата внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама