КЕВР обсъжда с граждани и сдружения поскъпването на тока от юли

06:30, 07 юни 19 / Общество 25 876 Шрифт:
Topnovini

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведе обществено обсъждане с граждани и сдружения. Това е второто за тази седмица обществено обсъждане за новите цени на тока.

Във вторник регулаторът обсъди промените на тока и топлинната енергия с представителите на топлоцентралите, енергийните дружества, НЕК и ЕСО.

Токът поскъпва с около 3,5% от 1-ви юли

Омбудсманът Мая Манолова, която присъства на двете обществени заседания преди дни, заяви, че дебатът в петък е постфактум за гражданите, тъй като на тях ще им се представят предложения без да са присъствали и да са коментирали. Освен това ще им се предложи коригирана версия на направените предложения.

Общественият защитник поиска информация от КЕВР по Закона за достъп до обществена информация  във връзка с предстоящото увеличение на цените на електрическата енергия. Манолова изиска от регулатора Заявленията за утвърждаване на нови цени от 1-ви юли 2019 г. до 30-ти юни 2020 г. и приложените към тях годишни финансови отчети и доклади за дейността за 2018 г. на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Повод за това са заличените данни във въпросните заявления на тези дружества, публикувани на Интернет страницата на КЕВР, които засягат финансовата обосновка на цените.

Мая Манолова иска информация по ЗДОИ за скока на тока

Предстои КЕВР да вземе окончателно решение за увеличението на цените на тока за битови потребители средно с около 3,5%. Председателят на регулатора Иван Иванов е категоричен, че електроенергията няма да надвиши инфлацията за април, която е също около 3%. „Ако искаме да удовлетворим всички условия на трите ЕРП-та (ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про) и топлинните дружества, цената на тока за бита и бизнеса в страната би следвало да скочи с 50 – 60%, а КЕВР това няма да го допусне.“, категоричен е Иванов.

Очаква се и средно увеличение с 4,5% на парното и топлата вода за цялата страна. Най-голямо увеличение на цените се очаква в Разград - 17,53%, Габрово - 12,53%, София увеличението ще бъде 4,3%. Намаление на цената се планира единствено за сливенската Топлофикация. Окончателно решение ще се вземе в края на юни отново след обществено обсъждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама