YouTube прогонва инициатори на дискриминация

09:42, 06 юни 19 / Свят 25 1224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

YouTube обяви в сряда засилването на борбата срещу съдържанието на омраза чрез забрана на видеоклипове, които защитават дискриминацията или сeгрегацията, като например сайтове, възхваляващи нацизма, предаде Франс Прес.

„ Забраняваме видеоклипове, които потвърждават превъзходството на дадена група, с цел оправдаване на дискриминация, сегрегацията или маргинализиране по критерии като възраст, пол, раса, каста, религия или сексуална ориентация " се казва в статия, публикувана в блога на дъщерното дружество на Google.

Тези нови правила влязоха в сила в сряда.

"Това ще включва видеоклипове, които популяризират или прославят нацистката идеология, която по своята същност е дискриминационна", се казва в блога, добавяйки, че YouTube ще премахне и съдържанието, отричайки съществуването на реални насилствени събития.

Подобно на Facebook или Twitter, YouTube е критикуван за това, че не прави достатъчно, за да премахне бързо съдържание, което насърчава омраза, насилие или теории за конспирация.

Убийствата през март в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, отново извадиха темата на преден план след като стрелецът излъчи атаката на живо във Facebook.

Скоро след скандала с предаването на живо на тази атака, първата социална мрежа в света стартира в началото на май нова офанзива срещу промоутъри на екстремистки, насилствени, антисемитски, расистки или конспиративни речи.

Facebook също забрани Алекс Джоунс, основател на сайта "Infowars", един от най-известните привърженици на теорията на конспирацията.

Докато тези видеа в социалните медии са добре приети от обществеността, те също предизвикват критики не само за хората, които са насочени, но и за противниците на всяка форма на цензура, които смятат, че "свободата на изразяване", защитено право от първата поправка на конституцията на Съединените щати, се пренебрегва.

По-общо казано, американските консерватори, водени от президента Доналд Тръмп, обвиняват социалните медии, че са се наклонили наляво и ограничават публикациите си.

Според YouTube, "контекстът е важен, така че някои видеоклипове могат да останат онлайн“

„Като отворена платформа за нас е от решаващо значение да позволим на всички - от създателите до журналистите - да изразяват мнението си като част от нашите правила”,пише екипът на Youtube в Twitter.

„Тези ограничения са съкратили с 50% броя гледания на този тип съдържание“, се казва в блога на Youtube.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама