Д-р Дечо Дечев разкри най-големия проблем в здравеопазването

18:10, 05 юни 19 25 1429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Големият проблем на сектора ни е кадровият. В болниците работят предимно "ниски" хора и "високите" над тях не им позволяват да си вършат работата. Когато изникне проблем, "ниският" ръководител не може да се справи с него.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ директорът на НЗОК д-р Дечо Дечев, който коментира вчерашното изказване на депутата от БСП проф. Георги Михайлов. "Прекалено се забавиха действията на министерството за болниците, където има проблеми. При болниците, които се управляват неправилно, отдавна трябваше да бъдат взети решения. Известни са ми политики на директори на болници, които пренасочват средства за определени лечения към други дейности в тези болници, които носят много по-големи печалби. По този начин може да се принуждават пациентите да плащат от джоба си за дейности, които НЗОК заплаща. Касата няма как да проверява това. Ние сме длъжни да осигурим средства. Шефовете на болниците трябва да проверяват тези неща. НЗОК е дала повече пари за лечение на пациенти през 2019 година в сравнение с 2018 година въпреки че пациентите са по-малко", разкри д-р Дечев.

"Касата не носи отговорност за липсата на определени лекарства на пазара. Ние сме длъжни да заплатим лекарствата, но ако някой забрани на производителя да увеличи цената на лекарството си, той просто го изтегля от пазара. НЗОК не може да носи отговорност за това. Вчера проф. Михайлов демонстрира популизъм, защото той много добре знае как се случват нещата. Понякога обаче си вкарваме автоголове, като твърдим подобни популистки неща. Пак ще повторя, че първият в редицата трябва да е по-висок", каза още директорът на НЗОК.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама