Популацията на египетски лешояд на Балканите намалява драстично

17:00, 05 юни 19 / Култура 25 1711 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Резултатите от мониторинга на египетския лешояд на Балканите тази пролет показват голям спад в популацията на вида. Броят на заетите територии е намалял с 32% (от 74 до 51), а броят на двойките - с 37% (от 71 на 45) между 2012 и 2019 година, съобщиха от БДЗП.

България продължава да е крепост на вида на полуострова с 24 гнездящи двойки, 22 от които мътят (за сравнение през 2018 гнездящите двойки бяха 26 с 19 мътещи). Докато в Гърция популацията на египетския лешояд достигна своя исторически минимум с останали едва три двойки и две територии, заети от мъжки птици (през 2018 двойките бяха 5, заетите територии -общо 6).

Броят на заетите територии в Албания е девет (пет, заети от двойки, и четири - от единични птици) без промяна в сравнение с предишните програми за мониторинг, проведени през 2012, 2013 и 2018 г. Въпреки това, общият брой на заетите територии е намалял с 36% от 2006 г. (от 14 на 9).

До момента са регистрирани 13 гнездови територии в Северна Македония, от които девет са с мътещи двойки. Броят е същият като през 2018 г., но се очаква още няколко територии да бъдат потвърдени през следващия месец. Въпреки това, броят на заетите територии в страната е намалял с поне 30% през последните 7 години.

През 2019 площадките за допълнително подхранване продължават да привличат скитащи египетски лешояди, които са от ключово значение за оцеляването на популацията на Балканите. Досега най-малко две птици са наблюдавани на площадката за подхранване на Студен кладенец (поддържана в момента в рамките на LIFE проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“) и още една птица - на ресторанта за лешояди в Котел (поддържан от ФДФФ, Зелени Балкани и ДЗХП в рамките на LIFE проект “Светло бъдеще за черния лешояд”). За да бъдат привлечени повече скитащи птици, тази година ще бъдат открити още две площадки за подхранване – в Източните Родопи, България, и една в Епир, Гърция.

В съответствие с дългосрочната програма на проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ за осигуряване на безопасна храна на вида, през този гнездови сезон ще бъдат подпомагани най-малко 7 двойки на площадките за подхранване, а индивидуално ще бъдат подхранвани други 7 (общо 60% от популацията на египетския лешояд в България). В Гърция в момента работят няколко площадки за подхранване, които покриват цялата популация на вида в страната, докато в Албания и Северна Македония функционира по една такава площадка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама