Джузепе Конте: Спрете да се карате или ще напусна

18:20, 04 юни 19 / Свят 25 1074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Италианският премиер Джузепе Конте предупреди двете управляващи популистки партии, че ще подаде оставка, ако не спрат да се карат, съобщава Би Би Си.

Конте заяви, че партиите трябва да "спазват задълженията си в правителството" или той "просто ще прекрати мандата си".

Едногодишната коалиция на Лигата и Движение пет звезди е има конфликти по редица въпроси.

Италия е изправена пред трудни решения относно разходите и Конте търси ясен мандат за продължаване на преговорите за дълга с ЕС.

На пресконференция в понеделник премиерът призова за "лоялно сътрудничество" от управляващите министри и заяви, че иска "ясен, недвусмислен и бърз отговор".

Във вторник Матео Салвини, лидерът на партията от дясната партия Лигата заяви, че няма намерение да сваля правителството.

Той каза, че е време да се прокарат така необходимите реформи - като по-голяма автономия за регионите - и че той е готов да обсъди такива мерки с коалиционните си партньори.

Луиджи ди Майо от Движение пет звезди каза също, че иска коалицията да оцелее и че е готов да седне на масата и да започне работа.

"Готови сме да обсъдим предложенията на Лигата за мярка с плосък данък и повече правомощия за местните власти, ние винаги сме казвали "да" на тези мерки - при условие, че са направени по определен начин", каза Ди Майо пред италианския всекидневник Кориер де ла Сера.

Миналата седмица Салвини заяви, че очаква Брюксел да наложи тежка глоба на страната заради нарастващите нива на дълга ѝ и направи редица спорни коментари по въпроса в интервюта и в социалните медии.

"В момент, когато безработицата сред младите хора достига 50% в някои региони, някой в Брюксел иска от нас, съгласно предишни правила, глоба от 3 млрд. евро”, каза той пред радиостанция Ер Ти Ел.

"Цялата ми енергия ще отиде в промяна на тези правила от миналото," каза той, добавяйки: "Ще видим дали това малко писмо от Брюксел, в което ни санкционират за дълг, натрупан в миналото ще пристигне."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама