Аврамова: МРРБ ще прави нов закон за ВиК

17:04, 04 юни 19 / Политика 25 1103 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Вече има концепция за нов закон за ВиК", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която участва в среща-дискусия "Образцова община" във Варна. Тя уточни, че предстои да бъде сформирана работната група, която ще изготви текстовете.

Нанков: Законът за ВиК ще реши много проблеми в сектора

По думите на Аврамова целта ще бъде секторът, който е недофинансиран, да подобри услугите, които предоставя. "Има дружества в страната, които са в тежко финансово състояние и основната причина за това е, че плащат много ток заради помпено доставяне на вода", посочи министърът, цитиран от БТА.

За проблемите с начисляването на разликите между общото и индивидуалното потребление в сгради с етажна собственост към сметките на домакинствата, Аврамова посочи, че се обсъждат варианти как да се постигне максимална справедливост. Тя уточни, че в момента се преработва нормативната уредба. Министърът обаче допълни, че хората трябва да имат предвид, че общото потребление е ангажимент на всички живеещи в сградите с етажна собственост.

"Днес инспектирахме ремонтите на виадуктите на магистрала "Хемус", допълни Аврамова. По думите й строителните дейности се изпълняват в срок. Единият виадукт ще бъде приключен до края на юни, другият - в началото на юли. Министърът посочи още, че за основен ремонт на Аспаруховия мост във Варна ще бъдат нужни около 240 милиона лева. За целта ще бъдат търсени целеви средства, а ангажиментът за текущите ремонти на съоръжението е на Община Варна.

Работата по ремонта на крайморския път към Златни пясъци, който е затворен заради свлачище, ще започне след края на лятото, допълни областният управител на Варна Стоян Пасев. По думите му проектът вече е готов. В района на другото свлачище, северно от Златни пясъци, трябва да бъде направен дренаж и отводняване на терена. В момента там текат предпроектни проучвания. По думите на Пасев за отводняването на зоната ще са нужни около 2 милиона лева.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама