Владимир Малинов: За създаването на газов хъб „Балкан“ са необходими промени в Закона за енергетиката

15:02, 04 юни 19 25 1754 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За създаването на газов хъб „Балкан“ са необходими промени в Закона за енергетиката, които да направят пазара стабилен, ликвиден и предвидим. Това заяви председателят на Съвета на директорите на „Газов хъб Балкан“ ЕАД и изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов по време на кръгла маса за представяне на концепцията за реализация на газов хъб „Балкан“.

„Изменената енергийна стратегия действително ярко изрази целите на България и правителството. Във връзка с това създадохме дружеството „Газов хъб Балкан“ – целта му е да бъде платформа за търговия с природен газ. С тази цел започнахме работа за създаване на ликвиден пазар на природен газ в България, включително в тясно сътрудничество с компании, които имат опит в ЕС за създаване на такива пазари“, каза Малинов.

Малинов уточни, че за да бъде създадена добра правна рамка, са необходими промени в Закона за енергетиката, които да направят пазара стабилен, ликвиден и предвидим. Кирил Равначки - член на Съвета на директорите на „Газов хъб Балкан“ ЕАД, заяви, че промените и допълненията в националното законодателство създават рамката, в която пазарните участници се стремят да развиват пазара. Той обясни, че дружеството предлага създаване на Лицензирана газова борса и засилване на правомощията на КЕВР що се касае до контрол и мониторинг на ликвидността.

Равначки уточни още, че мерките за осигуряване на ликвидност включват програми за освобождаване на количества газ, продажба от „Булгаргаз“ ЕАД на излишъците само по борсов път, предлагане на борсата на количества природен газ от местен добив в България и региона и включване на пазарни участници – маркетмейкъри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама