14 антибиотика са открити в реките в 72 страни в света

12:09, 04 юни 19 / Свят 25 542 Topnovini
БГНЕС

Констатираните концентрации на антибиотиците надвишават 300 пъти нивата на "безопасност". 

Темза, Бурунда, Дунава ... Всички тези реки имат едно общо -  съдържат значителни нива на антибиотиците.

Екип от изследователи от Йорк, Великобритания, е идентифицирал цели четиринадесет антибиотика в реките в 72 страни на шест континента.

Нивата на антибиотиците, открити в някои от световните реки, надвишават 300 пъти "безопасни" нива, установи първото проучване в света, съобщава „Франс 24“. 

Проучването, водено от университета в Йорк, беше огромно логистично предизвикателство: 92 комплекта за вземане на проби бяха изпратени на партньори по целия свят, които взеха проби от местата по тяхната местна водна система. След това пробите бяха замразени и изпратени в университета за изследване.

 Това е безпрецедентна работа, според д-р Джон Уилкинсън от Департамента по околна среда и география, който координира работата по мониторинга. „Досега по-голямата част от екологичния мониторинг на антибиотиците е направена в Европа, Северна Америка и Китай, често само с няколко антибиотици, така че знаехме много малко за степента на проблема. И за да продължи, нашето проучване помага да се запълни тази празнина в знанията, като се генерират данни за страни, които никога преди не са били наблюдавани.

 Резултатите са поучителни: триметоприм, най-разпространеният антибиотик, е открит в 307 от тестваните 711 места и се използва главно за лечение на инфекции на пикочните пътища. Ципрофлаксацин, друг антибиотик, използван за лечение на бактериални инфекции, надвишава прага на безопасност на 51 места.

 Екипът заяви, че в Азия и Африка са надхвърлени най-вече защитените граници. Но проблемът не пощади Европа и Америка, които също са замърсили водите, което прави феномена "глобален проблем".

Най-обезпокоителни са данните в Бангладеш, Кения, Гана, Пакистан и Нигерия, докато един обект в Австрия е класиран като най-високия от наблюдаваните в Европа места.

Изследването също така разкри, че високорисковите обекти обикновено са в непосредствена близост до пречиствателни станции за отпадъчни води, депа за отпадъци и някои области на политически вълнения, включително израелско-палестинската граница.

 Но увеличаването на резистентните на антибиотици бактерии е глобална спешна медицинска помощ, която може да убие 10 милиона души до 2050 г., обяви ООН през април.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще сте дисциплинирани ли ако облекчат мерките срещу COVID-19?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 27 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.