Климатичните промени ще костват общо 1 трилион долара на световните гиганти

12:20, 04 юни 19 25 1480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 200 от най-големите компании в световен мащаб прогнозират, че изменението на климата може да им струва общо 1 трилион долара, като голяма част от щетите се очакват през следващите пет години, сочи доклад на благотворителната организация CDP (Carbon Disclosure Project).

Въпреки това констатациите предполагат, че много компании все още подценяват опасностите, тъй като учените предупреждават, че земната климатична система е застрашена от катастрофални повратни точки без бързо намаляване на въглеродните емисии.

„Повечето компании все още трябва да извървят дълъг път по отношение на правилната оценка на климатичния риск“, казва Николет Бартлет, директор на CDP по въпросите на изменението на климата, който е автор на доклада.

Създадена в началото на 2000 г., CDP е уважаван глас в разрастващата се коалиция от групи за натиск, мениджъри на фондове, централни банкери и политици, които смятат, че глобалното затопляне представлява системен риск за финансовата система.

Като настоява главните изпълнителни директори да разгледат рисковете за своите операции, защитниците на по-голямата гласност на проблема се надяват да стимулират достатъчно инвестиции в по-чисти индустрии, за да намалят въглеродните емисии навреме с цел да се отговори на глобалните климатични цели.

В своето последно проучване CDP анализира данни на 215 от най-големите компании, вариращи от Apple и Microsoft до Unilever, UBS, Nestle, China Mobile, Infosys, Sony и BHP, информира Юронюз.

Компаниите очакват общо 970 млрд. долара допълнителни разходи поради фактори като горещи температури, хаотично време и ценообразуване на емисиите на парникови газове. Около половината от тези разходи се считат за „почти сигурни“.

Компаниите в проучването на CDP, които имат комбинирана пазарна капитализация от около 17 трилиона долара, виждат потенциални възможности на стойност 2,1 трилиона долара, обхващащи по-бързо от очакваното търсене на електрически превозни средства за инвестиции във възобновяеми източници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама