Сирия: "Стените имат уши",  изтеглят класифицирани документи, разкриващи сирийските служби  

11:19, 04 юни 19 / Свят 25 1336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирийският център за правосъдие и отчетност (SCAJ), международната неправителствена организация, основана през 2012 г. и базирана във Вашингтон, е изтеглила хиляди класифицирани документи, които разкриват как сирийските служби за сигурност наблюдават и остраняват онези, които ги безпокоят, пише Франс 24.

В различни градове на Сирия, както и в Ракка, разузнавателните служби и армията на Башар ал-Асад изоставиха зад тях тайни документи, които членовете на SCAJ успяха да ексфилтрират в Турция.

"Сирийската армия редовно бомбардира въпросните сгради, за да предотврати извличането на документи", заяви Мохамад Ал Абдала, изпълнителен директор на НПО. Последният е в състояние да анализира 5 003 документа, за да разбере сирийските методи за запис на информация. 

Този доклад, озаглавен "Стените имат уши", показва мащаба на системата за наблюдение от началото на въстанието през 2011 г .: от протестиращите от журналисти до лекарите на техните пациенти, всички са били цел на обширна мрежа информатори.

Един от документите съдържа инструкции като „работа за увеличаване на броя на източниците и информаторите, като им се предлага финансова компенсация за проникване в страните.

Така всички онези, които „обиждат” сирийския президент, ненасилствените протестиращи, „вражеските медии“ и „въоръжените терористични групи“, се посочват като „разрушителни елементи“. Лица от френска националност, които живеят във Франция, също се наблюдават от разстояние.

Още по-тревожно е, че в документите редовно се връща заповедта да се направи необходимото. "Това е покана към служителите на правоприлагащите органи да правят каквото си искат, включително чрез използване на смъртоносни средства", казва Мохамед Ал Абдала.

"Текстовете също разкриват заповеди да се атакуват позиции и бомбени атентати в болници или градски щабове, както и третиране на задържани - това са систематични държавни практики", добавя още той.

Президентът Башар ал Асад отрича извършването или наказването на жестокости.

SCAJ също така подчертава преследването на кюрдската общност в северната и североизточната Сирия. В документите се изтъкват искания за "преследване на онези, които имат кюрдско знаме в събитията".

Какво ще стане с тези възстановени документи? Според Сирийския център за правосъдие и отчетност те могат да служат като "доказателство за нарушаване на правата на човека, престъпления срещу човечеството и евентуални нарушения на военните закони".

Близо 500 000 допълнителни документа могат да бъдат анализирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама