„Изпомпващ пластир“ може да помага за възстановяване след сърдечен удар

08:00, 04 юни 19 / Здраве 25 985 Topnovini
1

"Изпомпващ" пластир, съдържащ милиони живи, биещи стволови клетки, може да помогне за възстановяване на щетите, причинени от сърдечен удар, според британски изследователи.

Пришит към сърцето, пластирът с размери 3 на 2 сантиметра, отглеждан в лаборатория от проба от собствените клетки на пациента се превръща в здрав и работещ мускул. Той също така освобождава химикали, които възстановяват и регенерират сърдечните клетки.

Изследванията върху зайци показват, че изобретението е безопасно, съобщиха експерти от "Империал Колидж" в Лондон. Изследванията върху пациенти трябва да започнат през следващите две години, предаде БГНЕС.

Сърдечен пристъп се случва, когато задръстена артерия блокира притока на кръв към сърдечния мускул, лишавайки го от кислород и хранителни вещества. Това може да увреди изпомпващата сила на сърцето и да доведе до нелечима сърдечна недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност засяга около 920 000 души във Великобритания.

Изследователят д-р Ричард Джабур заяви: „Един ден се надяваме да добавим сърдечни пластири към леченията, които лекарите могат редовно да предписват на хората след сърдечен удар. Можем да предпишем една от тези лепенки заедно с лекарства на пациенти със сърдечна недостатъчност.“

Проф. Метин Авкиран, от Британската сърдечна фондация, която финансира изследването, заяви: „Сърдечната недостатъчност е състояние на инвалидизация и промяна на живота, която сега не се лекува. Ако можем да „закърпим“ сърцето и да му помогнем да се излекува, бихме могли да променим перспективата за много хора."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 185 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.