„Изпомпващ пластир“ може да помага за възстановяване след сърдечен удар

08:00, 04 юни 19 25 1993 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Изпомпващ" пластир, съдържащ милиони живи, биещи стволови клетки, може да помогне за възстановяване на щетите, причинени от сърдечен удар, според британски изследователи.

Пришит към сърцето, пластирът с размери 3 на 2 сантиметра, отглеждан в лаборатория от проба от собствените клетки на пациента се превръща в здрав и работещ мускул. Той също така освобождава химикали, които възстановяват и регенерират сърдечните клетки.

Изследванията върху зайци показват, че изобретението е безопасно, съобщиха експерти от "Империал Колидж" в Лондон. Изследванията върху пациенти трябва да започнат през следващите две години, предаде БГНЕС.

Сърдечен пристъп се случва, когато задръстена артерия блокира притока на кръв към сърдечния мускул, лишавайки го от кислород и хранителни вещества. Това може да увреди изпомпващата сила на сърцето и да доведе до нелечима сърдечна недостатъчност.

Сърдечната недостатъчност засяга около 920 000 души във Великобритания.

Изследователят д-р Ричард Джабур заяви: „Един ден се надяваме да добавим сърдечни пластири към леченията, които лекарите могат редовно да предписват на хората след сърдечен удар. Можем да предпишем една от тези лепенки заедно с лекарства на пациенти със сърдечна недостатъчност.“

Проф. Метин Авкиран, от Британската сърдечна фондация, която финансира изследването, заяви: „Сърдечната недостатъчност е състояние на инвалидизация и промяна на живота, която сега не се лекува. Ако можем да „закърпим“ сърцето и да му помогнем да се излекува, бихме могли да променим перспективата за много хора."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама